cele mai bune lentile de contact
Ten

Cele mai bune lentile de contact

Lentilele de contact au aparut pentru prima data in urma cu mai bine de 100 de ani, reprezentand o alternativa a ochelarilor de vedere. La baza, sunt dispozitive medicale din plastic, care sunt aplicate pe ochi, avand mai multe roluri si anume:

  • rol optic : pentru a corecta problemele de vedere precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia, permitand o mai buna corectie optima, dar si o vedere mai buna decat ochelarii in anumite probleme oculare.
  • rol estetic : schimbarea culorii irisului la ochii sanatosi, pentru camuflarea unor defecte oculare sau cicatrici posttraumatice.
  • rol terapeutil : actioneaza asemenea unui pansament in anumite boli cum ar fi keratita, dupa chirurgia refractiva etc. In plus, exista si lentile care pot elibera substante terapeutice.
  • rol preventiv : pentr a preveni leziunile pe cornee in simbefaron, trichiazis, keratita expunere.
  • rol diagnostic : permit realizarea CV in cazul ochilor cu dioptrii mare.

Tipuri de lentile de contact

In primul rand, este important sa cunoateti ce tipuri de lentile de contact exista pentru a alege modelul potrivit necesitatilor voastre. Astfel, le vom diferentia in functie de mai multe criterii:

1.Dupa tipul materialului din care sunt realizate avem lentile de contact moi, rigide si hibride.

  • Lentilele de contact moi pot fi la randul sau de trei tipuri: lentile de unica folosinta, lentile pentru uz zilnic si lentile pentru purtare extinsa.

Lentilele de unica folosinta le puteti pune dimineata si se vor scoate seara, dupa care le veti arunca. In general, se recomanda purtarea lor maxim 12 ore. Sunt recomandate la inceput, atunci cand doriti inceperea purtarii lentilelor. Ingrijirea lor este mai simpla si se pot purta ocazional.

Lentile pentru uz zilnic sunt realizate din plastic flexibil ce permite oxigenului sa treaca prin ochi. Trebuie scoase in fiecare seara inainte de culcare, curandu-le si dezinfectandu-le inainte de urmatoarea purtare. Pot fi purtate in medie 10-12 ore pe zi, purtarea realizandu-se progresiv.

Lentilele pentru purtare extinsa pot fi folosite inclusiv peste noapte pana la finalul perioadei de purtare.

  • Lentilele hibride sunt cele in cazul carora partea centrala este mai rigida, iar cea periferica moale.
  • Lentilele dure pot fi purtate in jur de 8-10 ore pe zi.

2. Dupa tipul afectiunii cu care va confruntati, avem:

  • Lentile monofocale – indicate pentru miopie si hipermetropie.
  • Lentile torice – potrivite pentru astigmantism.
  • Lentile progresive – indicate pentru vederea  mai buna la orice distanta.

3. Dupa scopul purtarii, distingem:

  • Lentile pentru corectarea viciilor de refractie – au rolul de a inlocui ochelarii de vedere.
  • Lentile pentru ochi uscati – sunt specaile create pentru reducerea riscului de ochi uscati.
  • Lentile colorate – permit modificarea culorii irisului, insa nu trebuie purtate mai mult de 12 ore pe zi.
  • Lentile prostetice – sunt lentile colorate ce pot fi utilizate ins copuri medicale.
  • Lentile terapeutice – pot fi tinute pe ochi mai multe zile, medicul le va pune si le va scoate in functie de evolutia afectiunii oculare, fiind un fel de pansament.
  • Lentilele pentru ortokeratologie – incetinesc sau opresc progresia miopiei la copii, putand fi purtate 6-8 ore pe noapte.

4. In functie de dimensiune – zona de contact ocular, avem:

  • Lentile corneene – cu diametrul mic, avand contact cu corneea.
  • Lentile sclerale – cu diametrul mare, avand contact cu corneea si sclera.

Cele mai bune lentile de contact – De unde le achizitionam?

lentile de contact lensa

Verifica stoc si pret

Unul dintre cele mai bune magazine de unde puteti achizitioana lentile de contact fie colorate,  fie in scop medical, este lensa. Aici puteti gasi lentile de la brand-uri precum Alcon, Bausch & Lomb, Cooper Vision, Eyelove, Auva Vision si multe altele.

Verifica stoc si pret

Videt constituie o alta alternativa buna pentru achizitionarea lentilelor de contact fie de unica folosinta, fie pentru utilizarea unei perioade mai mari de timp. Gasim lentile de la brand-uri precum Crazy, Colorvoue, Freshhlook si  multi altii.

Cand putem folosi lentile de contact?

Lentilele de contact sunt adaptate in functie de ochii fiecarei persoane si in functie de nevoi, fiind esential ca niciodata sa nu fie purtate in comun cu alta persoana.

In momentul in care vi se va recomanda purtarea de lentile de contact, medicul oftalmolog va realiza un examen ocular complet pentru a stabili daca aceasta alternativa este una potrivita persoanei in cauza. In cazul in care sunteti apti pentru purtarea lor, vi se va indica numarul de ore pe zi cat trebuie purtate, iar recomandarea generala este sa nu depasiti acest numar de ore indicat de specialist. In plus, trebuie realizate periodic controlare la medicul oftalmolog.

Cine nu are voie sa poarte lentile de contact?

In general, nu se recomanda purtarea lentilelor de contact de catre persoane in cazul carora nu se produc suficient lacrimi, adica au ochii uscati, care au un istoric de suferinta corneeana, care se confrunta cu dacriocistita cronica, sufera de reactii alergice severe, sunt constant expuse la substante chimice, fum, praf, au conjuctivita si nici copiilor cu varsta sub 9 ani.

De asemenea, aveti in vedere ca in cazul femelor aflate in perioada menstruala, in sarcina, la menopauza sau cele care iau contraceptive orale au tendinta de a avea ochii mai sensibili la contactul cu lentilele de contact. In cazurile mentionate, apare retentia de lichide produse de modificarile hormonale diin organism, ceea ce poate conduce la edematierea sau modificarea formei corneei. In acest gen de situatii, se recomanda consultul specialistului.

Avantaje vs Dezavantaje utilizare lentile de contact

Utilizarea lentililor de contact implica anumite avantaje, dupa cum urmeaza:

  • asigura un camp vizual complet
  • nu distorsioneaza marimea obiectelor
  • pot corecta un viciu de refractie
  • pentru persoanele cu dioptrii mari, lentilele determina disparitia aberatiilor produse de ochelari
  • pot fi utilizare in practicarea activitatilor sportive
  • nu se aburesc
  • avantaj estetic
  • in cazul bolilor oculare, lentilele ofera o mai buna vedere decat ochelarii
  • puteti purta ochelari de soare sau de protectie ori chiar 3D
  • realizarea machiajului este mai usoara atat de aplicat, cat si de purtat

Insa, iata si cateva dezavantaje:

  • la inceput, aplicarea lentilelor poate produce senzatie de disconfort
  • necesita o igiena minutioasa si controale oftalmologice
  • nu protejeaza ochii impotriva luminii albastre
  • purtate necorespunzator, pot determina roseata si senzatie de uscaciune
  • sunt mai costisitoare decat ochelarii

Cum aplici corect lentilele de contact?

In primul rand, lentile trebuie scoasa cu atentie din lenscase cu buricul degetului. Clatiti fiecare lentila cu putina solutie speciala inainte de aplicare.

Puneti o lentila in varful degetului doi de la mana cu care sunteti obisnuiti sa scrieti. Asigurati-va ca lentile este in pozitie corecta – marginile trebuie amplasate in sus, sa nu fie lasate pentru ca lentila sa aiba forma de semicerc. In cazul in care nu are forma potrivita, veti intoarce lentila pe partea cealalta.

In momentul aplicarii, priviti drept in fata. Trageti usor de marginea pleoapei inferioare cu al treilea deget de la aceeasi mana. Trageti in sus de pleoape superioara cu al doilea deget de la cealalta mana si priviti in sus. Aplicati usor lentila in partea de jos, pe zona alba a ochiului, dupa care retrageti degetul.

Privind in sus, dati drumul incet ploapelor, inchideti ochii pentru scurt timp. Clipiti de cateva ori, astfel incat lentila sa se aseze si sa se centreze singura.

Cum scoti lentilele de contact de pe ochi?

Pentru a extrage lentila de pe ochi, puteti utiliza o solutie oculara lubrifianta, chiar inainte de procedura. Aplicand cate o picatura in fiecare ochi, puteti scoate mai usor lentilele.

Priviti in sus si trageti in jos de marginea pleoapei inferioare cu al treilea deget de la mana cu care scrieti. Puneti al doilea deget de la aceeasi mana pe marginea inferioara a lentilei si trageti lentile in zona alba a ochiului.

Extrageti cu atentie lentila folosindu-va de degetul cel mare. Daca marginile acesteia se lipesc, puneti lentila in palma si aplicati putina solutie, dupa care frecati usor lentila pana se vor desface marginile.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *