caderea parului
Par

Caderea parului – Cauze si Tratamente

Caderea parului este o problema cu care multe persoane se confrunta si care creeaza disconfort, in special, in randul femeilor care sunt cele mai atente cand vorba despre podoaba capilara. Din punct de vedere medical, este o afectiune dermatologica a foliculilor pilosi. Aceasta poate fi aosciata cu existenta anumitor factori ereditari, modificari hormonale specifice varstei sau conditiilor fiziologice ori medicale si asa mai departe.

Este important sa faci diferenta intre caderea parului normala si momentul in care caderea parului devine o adevarata problema. Este firesc sa pierdem zilnic aproximativ 50-100 de fire de par, ca urmare a ciclului normal de crestere a foliculului pilos. Cand numarul firelor de par cazute creste si depaseste un prag de 150 de fire, atunci ea devine o problema careia ar trebui sa ii aflam cauza. Mai mult decat atat, daca incepem sa observam si o rarire masvia sau anumite zone fara par, este clar ca problema se acutizeaza si se impune o vizita la medicul specialist.

Care sunt cauzele si factorii de risc?

Pierderea normala a parului de pe scalp nu determina rarirea in mod vizibil a firelor de par, caci firele de par care au cazut sunt inlocuite imediat de altele noi. Insa, acest proces poate fi perturbat in momentul in care ciclul de crestere a parului este afectat, iar foliculii pisoli sunt distrusi sau inlocuiti de tesutul cicatricial.

Pierderea parului poate fi determinata de unul sau mai multi factori, dupa cum urmeaza:

  • Istoric familial – este cea mai des intalnita cauza, in special, cand discutam despre alopecie si este cea mai frecventa in randul barbatilor, insa nu sunt excluse nici femeile. De regula, se intampla sa avanseze treptat, pe masura inaintarii in varsta.
  • Modificari hormonale sau anumite afectiuni – aici putem include modificarile hormonale specifice sarcinii, nasterii, menopauzei sau bolilor de tiroida. De asemenea, alte afectiuni medicale ce duc la caderea parului se numara alopecia aerata, infectii precum percinginea, tricotilomania.
  • Administrarea de medicamente sau suplimente – in general aici sunt incluse medicamentele si terapiile pentru cancer, atrita, depresie, boli de inima, guta, hipertensiune.
  • Radioterapia la nivelul capului
  • Stres – multe persoane se confrunta cu rarirea parului la o anumita peiroada dupa ce au avut un soc fizic sau emotional intens.
  • Coafatul excesiv si anumite tratamente capilare – extensiile de par, coditele impletite tip afro, tratamentele cu ulei fierbinte conduc la pierderea parului.

De asemenea, factorii de risc pot include si varsta, pierderea semnificativa in greutate si alimentatia neadecvata, administrarea unor tratamente cum ar fi cele pentru diabetul zahar sau pentru lupus.

Tratamente impotriva caderii parului

Alopexy solutie cutanata

alopexy solutie cutanata

Verifica stoc si pret

Forcapil Anti-chute

forcapil anti chute

Verifica stoc si pret

Sampon Ducray Anaphase

ducray anaphase

Verifica stoc si pret

Fiole Cadu-Crex

fiole cadu crex

Verifica stoc si pret

Fiole Crescina

fiole crescina

Verifica stoc si pret

Cum putem preveni caderea parului?

Daca problema caderii parului nu are la baza o afectiune inca nedescoperita, exista cateva masuri prin care puteti preveni pierderea parului:

  • Nu mai trageti sau agresati parul de la radacina
  • Pieptati si masati scalpul cu blandete in timpul spalarii
  • Evitati tratamentele excesive sau agresive pentru par
  • Limitati administrarea medicamentelor si suplimentelor ce au ca efect caderea parului
  • Protejati-va parul impotriva radiatiilor UV si a altor surse de lumina cu ultra violete
  • Renuntati la fumat, exista cercetari care atesta o legatura intre fumat si chelia la barbati.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *