cele mai bune sampoane antimatreata
Par

Cele mai bune sampoane antimatreata

Matreata reprezinta o afectiune care afecteaza mai bine de 50% din populatia adulta, de cele mai multe ori, venind la pachet si cu senzatie de mancarime precum si exfolierea scalpului. Netratata sau tratata necorespunzator, poate genera complexe, ne poate pune intr-o situatie neplacuta, insa vestea buna este ca poate fi tratata eficient chiar si acasa.

Din punct de vedere medical, matreata reprezinta o forma de dermatita seboreica ce apare, de regula, pe fondul unei ciuperci sau a utilizarii de produse cosmetice nepotrivite. Insa, poate avea si alte cauze despre care vom discuta imediat.

Care sunt tipurile de matreata?

In principiu, exista doua tipuri de matreata care presupun caracteristici si tratamente diferite:

  • Matreata uscata: care vizeaza persoanele cu pielea uscata, sensibila, in special, in lunile geroase de iarna. De asemenea, poate fi provocata si de produsele de ingrijire mult prea agresive. Matreata uscata este formata din particele de epiderma de culoare alba care se desprind de pe scalp si de multe ori sunt insotite de senzatie de mancarime la nivel local, dar si de senzatie de piele care strange.
  • Matreata grasa: la polul opus sunt persoanele cu piele mai grasa care sunt predispusi la aparitia acestui tip de matreata. Sebumul este uleiul secretat de glandele sebacee care are rolul de a mentine pielea hidratata, iar atunci cand se produc uleiuri in exces din diverse motive (sarcina, pubertate, perioade stresante sau samponare neregulata) si intra in contact cu ciuperca Malassezia rezulta matreata grasa. Aceasta este uleioasa, are culoare galbena si este insotita de mancarimi, dar si ingrasarea excesiva a parului.

Care sunt cauzele aparitiei matretii?

Cauzele aparitiei matretii pot varia in functie de situatie. Insa, cea mai comunca cauza a aparitiei acesteia este infectia cu ciuperca Malassezia, precum si folosirea de produse de ingrijire nepotrivite nevoilor noastre.

Cand vine vorba despre produse de ingrijire, in topul celor care pot conduce la aparitia matretii sunt fixativul, spuma de par, ceara sau gelul de stilizare. De asemenea, si vopsea de par poate pune in pericol sanatatea scalpului.

O alta cauza frecvent intalnita se refera la apa utilizata pentru spalarea parului, daca nu este una foarte limpede, poate exista riscul aparitiei acestei probleme. Apa dura poate agresa, deopotriva, scalpul si poaate conduce la aparitia matretii.

Productia de sebum are legatura si cu nivelul de hormoni, astfel ca dereglarile hormonale pot duce la aparitia matretii. In plus, deficitul de vitamaine si minerale din organism cauzat de o dieta nesanatoasa poate crea probleme in acest sens.

Igiena neadecvata a scalpului poate fi un factor declansator. In general, matreata poate aparea atunci cand parul si scalpul nu sunt samponate cu o frecventa potrivita, determinand astfel aparitia matretii. Pe de alta parte, si produsele agresive cu scalpul pot avea acelasi efect.

Temperaturile extreme pot favoriza aparitia matretii, caldura declansand deshidratarea pielii capului si aparitia matretii.

Mai mult decat atat, mai pot exista si alti factori de risc precum consumul anumitor medicamente – litiu, interferon, psoralen, mtildopa etc, stresul si oboseala, anumite afectiuni cum ar fi Parkinson, HIV si asa mai departe.

Cum putem trata matreata?

Matreata este o afectiune care poate fi combatuta, insa tratamentul sau poate fi unul rapid sau unul de durata, in functie de situatia in care va aflati. Cele mai frecvente solutii care ne pot scapa de matreata sunt sampoanele antimatreta ce contin ketoconal, sulfura de seleniu, zinc piritiona, ciclopirox, acid salicilic, ulei de arbore de ceai etc. Un astfel de sampon va fi folosit, de regula, la inceput pe post de tratament cu o anumita frecventa pe care chiar producatorul o va indica, iar ulterior, veti putea folosi produsul cu o frecventa mai mica doar pentru intretinerea rezultatului.

Este important ca samponarea parului sa se realizeze corect, adica la fiecare spalare sa samponam parul de doua ori, iar de fiecare data vom masa foarte bine scalpul, fara a il agresa, cu buricul degetelor, realizand miscari usoare, circulare. In plus, trebuie sa verificati pe ambalaj, in functie de produsul pe care il alegeti, durata recomandata in care produsul va sta pe scalp pentru a actiona cat  mai eficient. La final, veti clati foarte bine, din abudenta.

In cazul mai rare si mai complexe, medicul dermatolog poate prescrie si tratament medicamentos.

Cele mai bune sampoane antimatreata

Sampon antimatreata Vichy Dercos

Sampon anti-matreata Vichy Dercos

Verifica stoc si pret

Este un sampon pe baza de acid salicilic, tocoferol, ceramide si disulfura de seleniu, fiind potrivit pentru matreata grasa. Este recomandata folosirea sa ca tratament timp de 4 saptamani.

Sampon antimatreata Ducray Kelual DS

sampon antimatreata ducray kelual ds

Verifica stoc si pret

Este un produs pe babza de Ciclopiroxolamina si pirition de zinc, fiind eficient si in cazul dermatitei seboreice, a scaumelor severe cu prurit si mancarime. Este un produs testat clinic sub control dermatologic.

Sampon antimatreata ACM Novophane DS
sampon antimatreata acm novophane ds

Verifica stoc si pret

Elimina matreata, calmeaza senzatia de prurit si roseata a scalpului, fiind potrivit pentru formele de descuamare moderata. Poate fi o optiune pentru parul uscat, degradat si fragil.

Sampon antimatreata Nizoral

Sampon, Nizoral Anti-Matreata

Verifica stoc si pret

Este un sampon pe baza de ketoconazol cu efect antifungic si antimatreata. Nu contine parfum si poate fi eficient si in cazul dermatitei seboreice.

Sampon anti-matreata sebo control Estel Otium UNIQUE

Verifica stoc si pret

Curata delicat scalpul si elimina matreata, normalizand secretia glandelor sebacee ale scalpului. Ofera o curata excelenta, iar formula sa delicata il face potrivit chiar si pentru uz zilnic, daca este necesar.

Sampon antimatreata Reistill

sampon antimatreata reistill

Verifica stoc si pret

Reduce excesul de sebum si elimina matreata, senzatia de mancarime, iritatiile, protejand si restabilind microflora scalpului. Contine extract de rozmarin si flori de nalba cunoscute pentru proprietatile anti-inflamatoare si calmante.

Sampon antimatreata Seboderm

Sampon Seboderm cu Ketoconazol

Verifica stoc si pret

Contine ketoconazol in procent de 2% oferind proprietati antifungice, anti-sebum, anti-iritatii si antimatreata, calmand scalpul. Nu contine parfum si are capacitatea de a reface echilibrul natural al firului de par.

Sampon Eladerm cu acid salicilic

Sampon Eladerm cu Acid Salicilic 2%

Verifica stoc si pret

Are un continut de 2% de acid salicilic care combate descuamarea, matreata, excesul de sebum, dar si senzatia de prurit. In plus, prezinta efect antiinflamator, antimicrobian si antibacterian.

Sampon antimatreata Bioderma Node DS+

sampon antimatreata bioderma node ds+

Verifica stoc si pret

Contine keratoreglatori puternici care ajuta la indepartarea formei severe de matreata, timp in care combate senzatia de mancarime a scalpului. In plus, limiteaza proliferarea ciupercii Malassezia.

 

In final, as vrea sa mentionez un aspect foarte important. Fiindca suntem diferiti, iar organismul nostru raspunde in mod diferit la tratamente, inclusiv la sampoane, este firesc ca oricare sampon pe care il alegeti din cele mentionate sa ofere randament diferit de la o persoana la alta. Este esential sa gasim produsul potrivit nevoilor noastre, iar produsele pe care le-am mentionat in acest material sunt cele care au dovedit cea mai buna eficienta in timp, motiv pentru care puteti alege una sau mai multe dintre variantele prezentate anterior cu incredere.

 

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Doina Sima spune:

    Folosesc Eladerm si Regivero pe care le alternez. Am scapat atat de matreata, cat si de senzatia de mancarime. Pt problema mancarimii scalpului, a fost bun Eladerm cu salicilic

  2. Maria spune:

    Nizoral e in topul preferintelor mele 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *