cele mai bune creme cu spf
Ten

Cele mai bune creme de fata cu SPF

5
(78)

Utilizarea produselor cu protectie solara – SPF a devenit un subiect tot mai dezbatut in ultimii ani, parerile fiind impartite. Multe persoane au inteles importanta folosirii unor astfel de produse in rutina de ingrijire a pielii, iar specialistii ne explica in mod clar de ce ar trebui sa nu omitem acest pas. In cadrul acestui articol vom discuta tot ceea ce inseamna produsele cu factor de protectie solara si va vom prezenta si cele mai bune creme de fata cu SPF in functie de ten.

Cum functioneaza protectia solara?

In compozitia produselor cu protectie solara exista doua componente principale – ingredientul activ si emulsia. Ingredientul activ este cel care ofera protectie si este de doua tipuri:

  • Absorbanti UV – ce reprezinta substante chimice care au capacitatea de a absrobi radiatiilor UV si le convertesc la un nivel foarte scazut de caldura. Acestia mai sunt numiti si organici fiindca prezinta in compozitie atomi de carbon, baza pentru toate materiile organice. Unii pot absorbi partea UVB a spectrului care poate provoca arsuri solare si contribuie la aparitia cancerului de piele. Altii absorb partea UVA a spectrului, ce pot penetra straturile profunde ale pielii si pot duce la aparitia cancerului de piele deteriorand ADN-ul. De aceea, este bine sa va orientati catre protectii solare cu spectru larg oferind astfel cea mai buna protectie.
  • Reflectori UV – sunt compusi din oxizi precum oxidul de zinc, dioxidul de titan ce absorb si imprastie radiatiile UV.

In general, produsele cu protectie solara contin intre unul si sase ingrediente active. Emulsia sub forma de crema, spuma, lotiune, lapte, ulei sau gel contine ingredientul activ. De regula, este compusa dintr-o combinatie de ulei si apa, oferind totodata si rezistenta produsului. In plus, determina si rezistenta la apa, modul in care produsul se simte pe piele sau chiar cum miroase.

Ce inseamna SPF si cum se masoara?

Protectia solara actioneaza la nivelul pielii asemenea unei folii de protectie, iar in functie de varianta de produs pe care o alegeti, aceasta va oferi un nivel de protectie mai mare sau mai mic.

SPF-ul este factorul de protectie solara si se masoara in nfunctie de cate radiatii UV trec de ea si ajung pe piele. Cu cat numarul este mai mare, cu atat mai putine radiatii vor putea trece.

Un produs cu SPF de 30 permite ca o treime dintre radiatii sa ajunga pe piele, filtrand aproximativ 96.7% dintre radiatii. Un produs ce contine SPF de 50 va filtra in proportie de 98% dintre radiatii, asadar diferenta dintre cele doua variante nu este una foarte mare.

De exemplu, daca va numarati printre persoanele care au o piele foarte sensibila si in doar 10 minute de expunere la soare deja incepe sa se inroaseasca sau chiar sa se arda, aplicarea unui produs cu SPF 30 va reduce viteza de arsursa si va oferi protectie de 30 de ori mai mult, ceea ce inseamna 300 de minute. Aplicand un produs cu SPF 15, protectia va dura circa 150 de minute, iar cu un produs cu SPF 50 va dura aproximativ 500 de minute.

Desi in teorie asa se calculeaza protectia fiecare produs, situatia poate fi diferita in practica. De exemplu, daca va expuneti la plaja, la soare foarte puternic, s-ar putea ca aplicand o lotiune cu SPF 50 peste 8 ore sa nu fie suficient si sa aveti nevoie de reaplicare mai devreme.

Tipuri de factor de protectie solara SPF

Actulamente, exista pe piata doua tipuri de factor de protectie solara si anume:

  • Factor de protectie solara chimica – pe care il regasim in majoritatea lotiunilor cu SPF mai mare de 30. Cu toate ca variantele cu factor de protectie chimica sunt mai usor de aplicat, au o textura mai subtire, deci ofera o experienta mai placuta, totusi, conform specialistilor, acestea actioneaza abia dupa ce radiatiile UVB au patruns deja in piele, astfel ca pielea va fi mai expusa radicalilor liber. Actioneaza dupa aproximativ 20 de minute de la aplicare.
  • Factor de protectie solara minerala – se bazeaza pe agenti fizici de blocare a radiatiilor UV. Creeaza o bariera fizica la nivel cutanat, reflectand radiatiile UV si nu le absoarbe. Ofera un spectru larg, adica o protectie ridicata impotriva radiatiilor UVA si UVB. Actioneaza imediat dupa aplicare.

De ce sa folosim produse cu factor de protectie solara?

Asa cum, probabil, ati auzit de multe ori, folosirea produselor cu protectie solara este esentiala pentru sanatatea pielii, dar si din punct de vedere estetic. In primul rand, factorul de protectie solara stimuleaza capacitatea naturala a pielii de a se proteja impotriva radiatiilor UV. De asemenea, ofera si alte beneficii semnificative pielii precum prevenirea imbatranirii premature a pielii care poate fi determinata de expunerea indelungata la radiatiile UV.

Combate deshidratarea pielii determinata de expunerea la soare, previne riscul de arsuri solare si implicit riscul cancerului de piele – melanom, care este si cel mai periculos.

Factorul de protectie solara nu trebuie folosit doar la plaja sau doar in sezonul cald. Protectia solara trebuie folosita constant, pe tot parcursul anului, indiferent de tipul pielii si de activitatile pe care le intreprinzi. Este  adevarat ca in sezonul cald radiatiilor solare sunt mai intense iar ca atare veti folosi o protectie solara mai mare, insa nu este exclusa utilizarea lor nici in sezonul rece, caci si atunci putem discuta despre radiatii UV chiar daca exista o intensitate mai mica, totusi, raman la fel de nocive pielii  noastre.

Petele pigmentare reprezinta una dintre cele mai des inalnite consecinte ale expunerii la soare fara protectie, iar lupta impotriva acestor pete nu este una deloc usoara, ba chiar de multe ori poate fi zadarnica in ciuda faptului ca exista tratamente performante chiar si in cabinetul medicului. Un ten sanatos, fara probleme majore va fi intotdeauna un ten corect ingrijit si bine protejat.

Top cele mai bune creme de fata cu SPF pentru ten uscat si normal : Recomandari

Crema SPF 50 SVR  Sensifine fara parfum, parabeni, alcool, coloranti

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 Bioderma Cicabio cu textura hidratanta, non-grasa

Crema reparatoare SPF 50+ Cicabio, 30ml, Bioderma

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 Ducray Melascreen UV Legere ten normal

 

ducray melascreen uv 50

Verifica stoc si pret

 

Crema Bioderma Photoderm Aquafluide SPF50+

Bioderma Photoderm Max Aquafluide SPF 50+

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 Avene Sun Mineral fara filtre chimice

Avène Sun Minéral fluid protector fără filtre chimice SPF 50+

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 Eladerm Hidraderm

Eladerm Hidraderm SPF 50+

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 Eucerin Sun Sensitive Protect

Eucerin Sun Sensitive Protect

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 Ivatherm Sunlight cu efect hidratant

Crema de fata cu protectie solara Ivatherm Sunlight SPF 50+, 50 ml

Verifica stoc si pret

Top cele mai bune creme de fata cu SPF pentru ten gras si mixt : Recomandari

Crema SPF 50 Avene Cleanance Solaire cu efect matifiant

 

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 La Roche-Posay Anti-shine

crema spf 50 la roche posay anti-shine

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 SVR Sun Secure Blur cu efect matifiant

Crema spuma SVR Sun Secure Blur SPF50

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 ACM Depiwhite

Crema pentru protectie solara ACM Depiwhite SPF 50+

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 Uriage Hyseac fluid

Fluid SPF 50 Hyseac, 50 ml, Uriage

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 SVR Sebiaclear fara alergeni

SVR - Sebiaclear crema SPF 50 50ml

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50+ Eladerm Antisebum

Anti Sebum SPF50+ Crema antisebum

Verifica stoc si pret

Crema SPF Heliocare Color cu efect de tonifiere

crema spf 50 heliocare color

Verifica stoc si pret

Crema SPF 50 Isispharma Uverblock

Fluid protectie solara Uveblock SPF 50+ Isis Pharma 50 ml

Verifica stoc si pret

Cum alegem cele mai bune creme de fata cu SPF : Ghid de achizitie

Este important sa alegem cele mai bune creme de fata cu SPF pentru sanatatea pielii noastre. Aceasta ne va proteja pe parcursul zilei de razele nocive ale soarelui, dar poate fi si o baza foarte buna de machiaj. Pentru alegerea formulei potrivite este bine sa tineti cont de cateva aspecte esentiale:

  • Tipul de piele. In primul rand, trebuie sa determinati ce tip de ten aveti pentru a putea alege formula potrivita. De pilda, pentru un ten uscat, este bine sa optati pentru o crema hidratanta cu agenti umectanti precum acidul hialruonic sau glicerina. Pentru tenul gras sau  mixt, ar trebui sa va orientati catre formule non-comedogenice, matifiante cu textura usoara. In plus, pentru pielea sensibila, ar trebui sa va orientati catre formule hipoalergenice, care sa nu contina parfum si alcool denaturat, ci ingrediente calmante precum aloe vera sau extractul de ceai verde.
  • Factorul de protectie potrivit. Specialistii sunt de parere ca o crema de fata buna cu protectie solara nu ar trebui sa aiba un factor mai mic de 30, iar aceasta sa fie folosita doar in sezonul rece. In sezonul cald sau in tot restul anului, este de preferat un factor de protectie solara 50 care va asigura o protectie ridicata.
  • Spectrul de protectie solara. Verificati spectrul de protectie solara pe care il ofera si optati pentru variante cu spectru larg si anume UVA si UVB. Filtru UVA combate imbatranirea pielii, iar filtrul UVB previne arsurile solare.
  • Ingrediente cu beneficii suplimentare. Exista formule care pot oferi si beneficii suplimentare si care pot contine antioxidanti – vitamina C si vitamina E oferind protectie impotriva radicalilor liber sau ingrediente calmante cum ar fi aloe vera sau extactul de ceai verde benefice pentru pielea sensibila sau iritata.
  • Textura si Finish. Puteti opta pentru o textura lichida ori gel, crema sau spray. Textura lichida sau gel este ideala pentru pielea grasa sau mixta. Textura cremoasa este potrivita pentru pielea uscata, in timp ce textura spray este ideala pentru reaplicare, mai ales, peste machiaj.

Intrebari frecvente despre cremele de fata cu SPF : FAQ

Care este diferenta intre UVA si UVB?

UVA si UVB sunt doua tipuri de radiatii ultraviolete care ajung pe Pamant. Radiatiile UVB sunt responsabile de arsurile solare si pot contribui la cancerul de piele. Radiatiile UVA patrund mai adanc in piele si sunt responsabile de imbatranirea prematura si de dezvoltarea unor tipuri de cancer de piele.

Cat de des ar trebui sa aplic crema de fata cu SPF?

Este recomandat sa aplici crema cu SPF cu aproximativ 15-30 de minute inainte de expunerea la soare si sa o reaplici la fiecare doua ore sau imediat dupa inot, transpiratie excesiva sau stergerea cu prosopul.

Trebuie sa folosesc crema de fata cu SPF pe timp de iarna?

Da, radiatiile UV sunt prezente pe tot parcursul anului, chiar si in zilele innorate sau pe timpul iernii. Este important sa protejezi pielea de radiatiile UVA si UVB in orice anotimp.

Pot folosi crema de fata cu SPF si ca baza pentru machiaj?

Da, multe creme de fata cu SPF sunt formulate pentru a fi utilizate sub machiaj. Asigura-te ca alegi o formula care se potriveste tipului tau de piele si care nu lasa reziduuri grase.

Este suficient sa folosesc doar crema de fata cu SPF pentru protectia solara?

Desi crema de fata cu SPF ofera o protectie importanta, este recomandat sa folosesti si alte metode de protectie, cum ar fi purtarea palariilor, ochelarilor de soare si evitarea expunerii directe la soare in orele de varf (10:00 – 16:00).

Ce inseamna „spectru larg” pe eticheta unei creme de fata cu SPF?

„Spectru larg” inseamna ca produsul protejeaza atat impotriva radiatiilor UVB, cat si impotriva radiatiilor UVA. Este important sa alegi o crema de fata cu SPF cu spectru larg pentru o protectie completa.

Ce cantitate de crema de fata cu SPF ar trebui sa aplic?

Pentru a obtine protectia indicata de SPF, este recomandat sa aplici o cantitate generoasa de produs. O cantitate aproximativa de un sfert de lingurita pentru fata si gat ar trebui sa fie suficienta.

Cremele de fata cu SPF au termen de valabilitate?

Da, cremele de fata cu SPF au un termen de valabilitate care este de obicei indicat pe ambalaj. Este important sa nu folosesti un produs expirat, deoarece eficienta protectiei solare poate fi redusa.

Ti-a fost util acest articol?

Logheaza-te si voteaza!

Media notelor 5 / 5. Numar voturi: 78

Niciun vot! Fii prima care voteaza!

S-ar putea să-ți placă și...

13 comentarii

  1. Ramona spune:

    Intotdeauna am fost fan creme cu SPF Avene! Recomand

  2. Cristina spune:

    SVR blur este ideal pt tenul meu gras

  3. […] Pielea atat de pe fata, cat si de pe corp, trebuie protejata constant de radiatiile UV, cu atat mai mult atunci cand mergem la plaja si suntem expusi mai mult decat in mod obisnuit. Pentru a proteja pielea in mod adecvat, trebuie sa tinem cont de anumite recomandari din partea specialistilor. In continuare, ne vom referi la cremele cu protectie solara pentru corp, iar pentru mai multe informatii si recomandari despre cremele cu SPF pentru fata, puteti intra aici. […]

  4. […] Nu atingeti fata si nu sprijiniti mainile pe fata. Totodata, protejati-va de radiatiile UV folosind creme cu protectie solara ridicata adaptata nevoilor tenului […]

  5. […] nici protectia solara nu trebuie uitata, indiferent de tipul tenului pe care il aveti. Folositi un produs cu spectru larg de protectie SPF 50 in fiecare zi, caci expunerea la soare nu face altceva decat sa agraveze problemele pielii grase si […]

  6. […] protejarea tenului impotriva efectelor nocive ale razelor UV. In mod evident, acesta nu va inlocui crema cu protectie solara ci ii va spori […]

  7. […] pozitive ale cremelor antirid si poate cauza noi daune pielii. Este esential sa folositi zilnic o crema cu SPF 50 buna pentru o protectie […]

  8. […] ce crema cu SPF are rolul de a proteja impotriva radiatiilor ultraviolete. Esential este sa alegi o crema cu protectie solara buna adaptata tipului tau de […]

  9. […] discutam despre rutina de dimineata, este imperios necesar folosirea unei creme cu SPF bune. Aceasta va va proteja impotriva efectelor daunatoare ale radiatiilor UV, metinand pielea mai […]

  10. […] Sigur ca da, poate fi utilizata aceeasi crema atat dimineata, cat si seara. Insa, dimineata, este obligatorie si aplicarea unei creme cu factor de protectie solara 50 pentru ten uscat. […]

  11. […] Crema cu protectie solara este si ea foarte importanta, nu doar pentru zona ochilor, ci pentru intrega piele de pe corp. Este demonstrat faptul ca radiatiile UV reprezinta unul dintre cei mai des intalniti factori de imbatranire precoce a pielii. In plus, in zilele cu lumina puternica, nu ezitati sa purtati si ochelari de soare care va protejeaza ochii, pielea din jurul lor impotriva radiatiilor UV atat de daunatoare. […]

  12. […] Serul se aplica pe pielea curata si uscata, de regula, dimineata. Aplicati cateva picaturi si masati usor pe fata si gat, evitand zona ochilor. Asteptati cateva minute pentru o absorbtie completa dupa care continuati cu crema hidratanta si/sau crema cu factor de protectie solara. […]

  13. […] sa ne bucuram de eficienta acestuia la potential maxim, este absolut esential sa nu omite folosirea cremelor cu factor de protectie, in fiecare zi. Doar in acest fel, pielea noastra este protejata de radiatiile nocive, iar […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *