Tenul acneic este un ten foarte pretentios, iar multe dintre obiceiurile mai mult sau mai putin constient conduc inevitabil la agravarea acneei. Astazi, va vom prezenta cele mai populare si nocive obieceiuri la care o persoana care se confrunta cu acneea sau predispozitie la acnee ar trebui sa le evite.
Stoarcerea cosurilor
Probabil pentru multe persoane care se confrunta cu acneea, stoarcerea cosurilor este foarte tentata. Insa, ceea ce trebuie sa aveti in vedere este ca un cos stors ramane deschis pentru cateva ore. Astfel fiind neprotejat va fi predispus sa se infecteze. Mai mult decat atat, zona respectiva va ramana rosie si iritata si te poti alege cu cicatrici de care veti scapa greu sau deloc.
Acneea trebuie tratata topic, medicamentos sau prin anumite proceduri desfasurate in cabinetul medicului dermatolog.
Imprumutarea produselor de machiaj sau a pensulelor
Fie ca acneea este una infectioasa sau nu, folosirea acelorasi produse de machiaj si accesorii de catre mai multe persoane este total gresita. Nu faci altceva decat sa permiti transferul bacteriilor de la o persoana la alta.
Mai mult decat atat, este indicat sa speli regulat pensulele si buretii de machiaj pentru a indeparta bacteriile acumulate.
Folosirea produselor de machiaj sau ingrijire care blocheaza porii
In momentul in care doresti sa achizitionezi un produs de make-up sau skincare, este bine sa ai in vedere anumite ingrediente care pot bloca porii si au potential iritant pentru ten. Printre acestea se numara:
- uleiurile
- izopropilul
- lanolina
- colorantii artificiali
Utilizarea produselor anti-acnee strict pe leziuni
Multe persoane tind de aplice produsele doar la nivelul leziunilor, insa acest obicei nu previne si viitoarele pusee de acnee. Se recomanda folosirea produselor si tratamentelor anti-acnee dupa indicatiile producatorilor si ale dermatologului.
Exfolierea excesiva a tenului
Exfolierea este benefica tenului daca este realizata corespunzator cu o frecventa moderata, insa devine cu adevarat nociva in momentul in care avem tendinta de a exfolia zilnic sau de cateva ori pe saptamana tenul. In aceasta situatie nu facem altceva decat sa afectam bariera naturala de protectie a pielii si sa intensificam iritatia agravand leziunile deja existente.
Uscarea excesiva a pielii
In general, tratamentele anti-acnee au ca efect secundar uscarea pielii. Insa, multi dintre pacineti au tendinta de a neglija partea de hidratare a pielii, insa este un lucru total gresit. Indiferent de tipul tenului si, cu atat mai mult, daca urmati un tratament anti-acnee, pielea ar trebui sa beneficieze de hidratare corespunzatoare.
Spalatul excesiv pe fata
Sigur ca prin spalatul pe fata indepartam particulele de praf, sebum si asa mai departe, insa spalatul excesiv poate irita pielea si agrava acneea. Specialistii recomanda spalarea de doua ori pe zi – dimineata si seara. In plus, apa pe care o folositi trebuie sa fie calduta.